Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši,

na vas se ponovno obračam z namenom, da učencem v šoli zagotovimo zdrav in varen šolski prostor, predvsem pa, da otrokom zagotovimo izobraževanje v šoli.

Sprejeti odlok vlade z dne 11.11.2021 in okrožnica, ki smo jo prejeli 13.11.2021 določata izvedbo samotestiranja učencev v šoli. Starši oziroma drugi zakoniti zastopniki morajo predhodno dati pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje.

Odlok določa, da se bo učencem, ki testiranja s testi HAG za samotestiranje ne bodo izvedli na način, kot določa odlok, začasno prepovedalo zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Ti učenci se bodo izobraževali na daljavo.

Učencem, ki izpolnjujejo pogoj prebolevniki in cepljeni, ni treba izvajati testiranja s testi HAG za samotestiranje. Prosim da dokazila ti učenci pokažejo razrednikom.

Ravnatelj se za spoštovanje in izvajanje varnostnih ukrepov nisem odločil na lastno pest in ne gre za mojo samovoljno odločitev. Ta odločitev je sprejeta v skladu s predpisi in pristojnostmi, ki jih imam kot zastopnik vzgojno-izobraževalnega zavoda.

Želim izpostaviti, da ravnatelj ni in ne more biti pristojen za presojo ustavnosti in zakonitosti pravnih aktov, dolžan jih je zgolj izvrševati, za presojo ustavnosti in zakonitosti pravnih aktov je izključno pristojno le Ustavno sodišče RS. Trenutni odlok vlade je objavljen v Uradnem listu RS; je v veljavi in uporabi ter je za vse nas zavezujoč.

Z velikim upanjem se obračam na vas, spoštovani starši, da bi obvezno samotestiranje učencev v šoli sprejeli na miren način in z razumevanjem. Razumem tudi starše, ki ne bodo podali soglasja za samotestiranje učencev, in se bodo s tem za svojega otroka odločili za pouk na daljavo. Zagotavljam pa vam, da bomo vaše odločitve dosledno spoštovali in da noben otrok ne bo na kakršenkoli način podvržen nedopustnemu posegu v njegovo telesno oziroma duševno integriteto. Zapisano velja tako za čas izobraževanja na daljavo, kot tudi za obdobje po vrnitvi v šolo.

Smo v obdobju, ko pošiljamo v karanteno razrede na dnevnem nivoju, naše zdravstvo pa je preobremenjeno. Z namenom, da obdržimo šole odprte in s samotestiranjem učencev zagotovimo res minimalen prenos okužb, poskrbimo tudi za njihovo varno in spodbudno učno okolje. S tem vsi skupaj zasledujemo največjo korist otrok. Naredimo to na čim bolj miren, odgovoren in dostojanstven način ter skupaj prehodimo to izjemno težko obdobje, ki ga živimo.

S spoštovanjem,

Marko Sajko, ravnatelj

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost