Skoči na glavno vsebino

Ivan bi bil zelo ponosen

Se sprašujete, kateri Ivan? Tisti, ki je bil doma na Vrhniki … in ki je napisal kar nekaj dram, ki so aktualne še danes, zato jih pogosto še vedno postavljajo na oder. 

Njemu na čast se vsako šolsko leto učenci različnih razredov udeležujejo tekmovanja, ki se imenuje po njem. A najprej morajo seveda prebrati dve knjigi – letos sta bili to Kranjčeva Povest o dobrih ljudeh in Štefančeva mladinska pripoved Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov.

Zagotovo ste se ob naslovu druge zgrozili, kaj? Devetošolki Nika Jančič in Eva Kodrin bi vam znali povedati toliko o njej, da bi hitro ugotovili, da je vaš prvi vtis o neprimerni vsebini neutemeljen. Zanimiva je tudi primerjava s Povestjo o dobrih ljudeh.

In zakaj vse to pisanje? Ker je omenjenima dekletoma 12. marca v Hočah uspel izjemen uspeh, saj sta uspeli pokazati nadpovprečno literarno znanje, vsestransko poznavanje besedil in hkrati sposobnost odličnega pisnega izražanja, zaradi česar sta osvojili zlato priznanje na državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje. Iskreno jima čestitamo.

 Avtorici prispevka: mentorici Dragica Brinovec in Tanja Drolec
(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost