Skoči na glavno vsebino

Pasavček – Red je vedno pas pripet

Na podružnični osnovni šoli Debro v letošnjem šolskem letu poteka projekt Pasavček v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Laško. Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujati pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov med vožnjo otrok in tudi odraslih, ki ga slogan “Red je vedno pas pripet” jasno sporoča. V projektu so sodelovali učenci 1.b, 2.a ter 2.b PŠ Debro.
Skozi vse leto smo učence seznanjale s prometno varnostjo in njihovim sodelovanjem v prometu. Vsebine prometa smo vključevale v vse učne predmete in jih skušale otrokom približati na njim razumljiv način.
V torek, 20. marca 2018, smo izvedli zaključek projekta, ki se ga je udeležilo veliko otrok, staršev in starih staršev. Učenci, ki so sodelovali v projektu, so nastopili s kratkim kulturnim programom, vezanim na promet. Zatem so se obiskovalci udeležili delavnic, v katerih so se urili v spretnostih na poligonu, pokazali so znanje o Pasavčku, se z njim fotografirali. Spoznali so ustrezno rabo otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Zanimive so jim bile tudi tehtnice, ki prikazujejo naletno težo. Ta nam pove, koliko smo pri različnih hitrostih (30/50/90 km/h) v trenutku trka (v zid, brez deformacij in krčenja pločevine) dejansko težki oz. kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku.
Učenci so bili polni novih vtisov. Skoraj dve uri našega skupnega druženja sta hitro minili. Veseli smo, da nam je uspelo. In ne pozabite: “Red je vedno pas pripet.”

Koordinatorka projekta Mateja Škorja, mentorice Maja Deželak, Suzana Oder, Lidija Podmenik

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost