Skoči na glavno vsebino

Drage učenke in učenci, spoštovani starši.

Za nami je že skoraj peti teden, odkar smo zaprli šolska vrata in je šolsko delo prestavljeno na dom. Najbrž si nihče izmed nas ni niti v sanjah predstavljal, da se bomo toliko časa izobraževali na daljavo. Predvsem pa, da se tako dolgo ne bomo družili.

Učitelji sporočajo, da učenci opravljajo svoje obveznosti. Na tem mestu izrekam pohvalo vsem vam, drage učenke in učenci, saj ste dokazali, da prevzemate odgovornost za svoje učenje in znanje. Zahvala gre tudi vam, spoštovani starši.

Zavedam se, da brez vaše pomoči in podpore izobraževanja na daljavo ne bi mogli izpeljati. Zahvaljujem se vam za ves trud, ki ga vlagate v delo doma in za vse povratne informacije, ki nam jih posredujete. Veseli smo vseh predlogov za izboljšave, kajti tudi mi se sproti učimo, kako izobraževati v teh razmerah.

Upam, da smo sedaj že dovolj prilagodili količino dela in način komunikacije trenutnim razmeram. Čeprav vas je velika večina zelo odzivnih, občasno kakšen od razrednikov potoži, da ne dobi povratne informacije nekaterih staršev. Zato na spodnji povezavi objavljamo vse kontakte učiteljev in čas njihovih govorilnih ur na daljavo. Prosim, če se občasno javite razredniku.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1lfIqyp7Hg7zKrU8H0hgvq2S8yR0rbYElkWb9ifbPIm4/edit#gid=0

Pri delu na daljavo uporabljamo vedno več video konferenčnih oblik dela, vendar z njimi ne želimo pretiravati, saj zahtevajo res dobro internetno povezavo. Obliko zanjo nisem predpisal, smo pa zaradi enostavnosti večinoma začeli uporabljati aplikacijo Zoom. V začetku meseca se je pojavila dilema glede varnosti uporabe Zooma. Aplikacija je imela varnostno luknjo, ki pa je bila 2. aprila odpravljena (https://www.cert.si/si-cert-2020-04/). Na žalost nikjer nismo 100% varni pred virusi.

Nekaterim smo, nekaterim pa še bomo pomagali z računalniško opremo. V kolikor imate težave zaradi premalo opreme, ali pa preslabo računalniško opreme, nam to sporočite. Potrudili se bomo pomagati vsem.

Okrožnico ministrstva, kako naprej z ocenjevanjem še čakamo. Dogovorjeno je, da učenci z negativnimi ocenami dobijo možnost, da le te v dogovoru z učitelji popravijo. Zato prosim, da tisti, ki želite popraviti negativno oceno, čim prej navežete kontakt z učitelji.
In kako kaže? Zadnje informacije, ki smo jih prejeli, govorijo o tem, da bodo šolska vrata zanesljivo zaprta do pričetka meseca maja. Realno optimistično je za pričakovati, da se šolska vrata odprejo v sredini maja. Mi se bomo še naprej trudili, da obseg učne snovi ne bo preobsežen. Še naprej bomo iskali možne poti do tistih, ki imajo z učenjem težave. Do konkretnih navodil glede ocenjevanja bodo učitelji preverjali znanje učencev. Veliko je tudi odprtih vprašanj glede pisanja NPZ, poletne šole v naravi, ekskurzij in zaključnih izletov, valete… Težko bi trenutno konkretno odgovoril, kako bo. Bomo pa te odgovore dali v začetku meseca maja.

Glede na to, kako se bo v naslednjih dneh razvijala situacija, se bom tudi odločil kako bomo ravnali z delovnimi zvezki, ki so ostali v šoli. Seznam ni tako mali, razdeljevanje pa odredba o prepovedi zbiranja v šolah prepoveduje. Res upam, da se kmalu vidimo. V tem primeru razdeljevanje delovnih zvezkov v tem trenutku ni smiselno. V kolikor pa se bo datum odpiranja šol zamaknil proti koncu šolskega leta, bom razmislil o načinu razdelitve delovnih zvezkov.

Občasno sem v šoli. Tišina je prav moreča. Šola brez učencev je čudna zadeva. Pogrešam učence v šoli in resnično upam, da bo kmalu vse po starem.

Še enkrat hvala učencem za prizadevno učenje, staršem za vso podporo in pomoč ter učiteljem, ki raziskujejo nove, ustvarjalne poti izobraževanja.

Lepo vas pozdravljam in ostanite zdravi.

Marko Sajko, ravnatelj

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost